maandag 10 december 2012

De scheiding der seksen, onderdrukkend of bevrijdend?


Naar aanleiding van een women-only film screening op het London Feminist Film Festival werd er de laatste twee weken in the Britse Guardian hevig gediscussieerd over de zin en onzin van women-only ruimtes, activiteiten en sociale bewegingen. Wie interesse heeft in deze discussie kan de volgende artikels bekijken:

 

Ook in de Lage Landen kennen we onze eigen vormen van maatschappelijke discussie, al dan niet vanuit kritisch feministisch oogpunt, over de scheiding der seksen. In Belgie en Nederland spits de publieke discussie zich zoals vaak toe op moslims en islam, en wordt het gesprek over 'women-only' veelal gelinkt aan de vraag naar ongelijkheid en onderdrukking. Recente voorbeelden zijn berichtgeving over women-only fitnesscentra en zwemuurtjes in Belgie, en de media consternatie over de zogenaamde 'halal-woningen' in Nederland .

Op dinsdagavond 11 december wordt in De Centrale in Gent ook het gesprek gevoerd over de zin en onzin van de scheiding der seksen, ditmaal vanuit feministisch oogpunt.  Deze actuele thematiek wordt bediscussieerd binnen het kader van de lezingenreeks Tussen Ziel en Zonde:  Gesprekken over sekse, macht en religie.

Tussen Ziel en Zonde #3

dinsdag 11 december 2012 - 19:30

De Centrale | Intercultureel centrum, Kraankindersstraat 2, 9000 Gent

"Hoewel in  de seculiere liberale samenleving – op openbare toiletten en kleedkamers na – de scheiding der seksen is opgeheven, zien we de laatste jaren een opkomst van het 'women-only'  fenomeen. Zo zijn wellness- en fitnesscentra voor vrouwen populair. Tegelijkertijd spelen in verschillende religieuze tradities seksegebonden voorschriften en praktijken ook nog een rol, zoals de scheiding in gebedsruimtes. Bepaalde ceremonies, zoals huwelijken en overgangsriten worden ook vaak nog door genderverschillen gemarkeerd.

Is de scheiding der seksen in zowel seculiere als religieuze ruimtes achterhaald en onderdrukkend of kan ze ook emanciperend zijn? Een gesprek met Sarah Bracke (KULeuven), Ida Dequeecker (VOK en Boeh!) en Victoria Vandersteen (UGent). Nadia Dala (auteur en journalist) modereert de reeks."

Organisatie: deBuren, MANA en ella i.s.m. De Centrale

Voor meer over de reeks 'Tussen Ziel en Zonde':


Geen opmerkingen:

Een reactie posten