Over deze blog

Doelgroep

Onze primaire doelgroep zijn studenten en onderzoekers met een ontluikende interesse in feminisme en/of genderstudies die (nog) niet beschikken over een uitgebreid feministisch netwerk, waardoor veel via-via-informatie hen niet bereikt. Uiteraard kan deze blog ook voor anderen interessant zijn, en is iedereen welkom.

Wie:

Wij zijn een groep vrouwen en mannen die er van overtuigd zijn dat genderongelijkheid op vele gebieden nog steeds eerder regel dan uitzondering is, ‘zelfs’ in België. Bijgevolg delen wij het geloof dat de rol van het feminisme nog lang niet uitgespeeld is. Wij noemen onszelf allen feministisch, maar de invulling die ieder van ons hieraan geeft kan verschillen: het feminisme vormt immers geen homogeen geheel. Toch dragen de medewerkers van deze blog enkele gedeelde uitgangspunten met zich mee, waarvan misschien wel de belangrijkste het intersectionele gedachtengoed of kruispuntdenken is.

Doel:

Wij willen een platform creëren waar uiteenlopende informatie inzake feminisme en genderstudies gedeeld kan worden, om personen met een feministische interesse een helpende hand te bieden bij het uitbreiden van hun feministische kennis en inzicht. We hopen de lezers te stimuleren om een kritisch inzicht te ontwikkelen in de wijze waarop machtsongelijkheden en stereotypen een grote rol spelen in het dagelijkse leven van ieder van ons.      

Hoewel deze blog een initiatief is dat ontstaan is binnen de academische wereld, en een groot deel van de medewerkers actief zijn binnen de universiteit, weigeren we uitdrukkelijk om mee te gaan in de ideologie van de ivoren toren. We willen een brug leggen tussen het academische feminisme en het ‘wereldse’ feminisme, onder meer door resultaten en thematieken van het feministische onderzoek binnen de universiteit op een toegankelijke manier naar buiten te brengen, en door een stem te geven aan iedereen die op welke manier dan ook een feministisch engagement ontwikkeld heeft.  

Wij willen het beeld van een feminisme dat bevolkt wordt door witte, atheïstische, heteroseksuele vrouwen uit de middenklasse doorbreken. We willen oog hebben voor de verschillen tussen vrouwen: discriminatie op basis van geslacht kan niet los gezien worden van discriminatie op basis van factoren zoals ras, religie, ethniciteit, klasse, en seksualiteit. Ook willen we benadrukken dat het feminisme niet voorbehouden is voor vrouwen, en dat met name onderzoek op gebied van genderstudies ook voor mannen van groot belang is. Het bieden van een diversiteit aan zienswijze is voor ons van groot belang.

Wat:

Het soort berichten dat op deze blog gepost zullen worden is zeer verscheiden. Een kleine greep uit het aanbod: interviews, opiniestukken, cartoons, boekbesprekingen, youtube-filmpjes, documentaires, links naar andere feministische websites, allerhande aankondigingen, ... De meerderheid van de posts zal bestaan uit links naar externe informatie, maar je zal hier ook zelfgeschreven stukken vinden. In onze berichten zullen we doorgaans inspelen op actuele thema’s, maar dat wil niet zeggen dat je hier geen links naar artikels of documentaires van tien jaar geleden zult vinden: ook die kunnen immers inzicht bieden in de actualiteit en het hedendaagse feminisme.

Belangrijk om te vermelden is dat we op deze site geen inleidende teksten over het feminisme aanbieden, gezien die op verschillende andere sites al te vinden zijn. Binnenkort zullen we een lijst met links naar andere feministische websites online zetten, maar nu alvast een link naar een website met toegankelijke inleidende teksten:  www.rosadoc.be

Opmerkingen:

Onderaan elk bericht heb je de mogelijkheid om reacties te plaatsen. Dit kan gaan van enthousiaste kreten tot kritische commentaar, maar hou het bij dit laatste bij respectvolle berichten. Commentaren met seksistische, racistische, en homofobe inslag, en reacties waarin overgegaan wordt tot een persoonlijke aanval op de auteur, zullen worden verwijderd.

De inhoud van een bericht van een individuele blogger kan nooit gezien worden als het gezamelijke standpunt van alle medewerkers. Daarnaast is het van belang om op te merken dat een blogger die een link post, het niet per sé volkomen eens is met de inhoudelijke strekking van de informatie. 

Wie een eenmalige bijdrage wilt bieden, of wie graag op permanente basis wilt meewerken, kan voor verdere informatie contact opnemen met Ellen Billiet (ellen.billiet@vub.ac.be). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten