zaterdag 11 augustus 2012

Vrijheid voor Pussy Riot

De feministische punkgroep Pussy Riot haalde internationaal het nieuws door hun mooie actie in de Christus Verlosser-kathedraal te Moskou. Ze speelden daar onuitgenodigd muziek waarin ze opriepen aan maagd maria om feminist te worden en Poetin buiten te gooien.

Drie leden van het collectief (Maria Alekhina, Nadezhda Tolokonnikova, en Ekaterina Samucevich) zijn gearresteerd en zitten reeds maanden in voorhechtenis. Amnesty international en verschillende feministische organisaties hebben al opgeroepen tot hun vrijlating, net als bekende artiesten zoals Patti Smith  en Stephen Fry.

Het proces is volgens verschillende woordvoerders een nepproces, de opgesloten leden hebben te weinig mogelijkheden gekregen om hun verdediging uit te werken, laat staan dat een dergelijk proces op zich al een aanfluiting van de mensenrechten is. Op 17 augustus volgt de uitspraak, er is drie jaar cel geëist.

Je kan zelf ook je steentje bijdragen om hen te helpen. Amnesty.org heeft een actie opgezet en Amnesty uk roept op tot het sturen van smsjes, zij sturen dan brieven met namenlijsten waaraan jouw naam wordt toegevoegd. De website free pussy riot heeft meer tips om te helpen - de drie hebben geld nodig voor o.a. advocaatskosten. Protestbrieven, live protesten of plaatselijke versies van heilige-maagd-gooi-poetin-buiten zijn ook altijd welkom :-)

Eerdere berichtgeving ook op blog de tweede sekse. Up to date nieuws op de website free pussy riot.
De drie Pussy Riot leden zitten al sinds maart in de gevangenis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten