maandag 20 augustus 2012

Feminisme in actie: steun Pussy Riot!

Actie in Brussel op 17 maart - foto (c) Alexia Claes
De voorbije weken hebben we een massa aan creatieve en kleurrijke acties gezien ter ondersteuning van de drie gearresteerde leden van de Russische feministische punkband/actiegroep Pussy Riot. Maria Alekhina, Ekaterina Samutsevich en Nadezhda Tolokonnikova van Pussy Riot werden op 17 augustus schuldig bevonden aan "hooliganisme gevoed door religieuze haat" en veroordeeld tot 2 jaar strafkamp voor het playbacken en filmen van hun liedje "Punk Prayer" in de Russisch orthodoxe kathedraal in Moskou. Dit verdict, en ook hun eerdere arrestatie, riep wereldwijde verontwaardiging op. Niet alleen feministische activistes, maar ook bekende muzikanten zoals Patti Smith, Björk, Madonna en de ex-leden van Bikini Kill en Le Tigre lieten al van zich horen.

Het beeld van de kleurige bivakmutsen en wilde punkmuziek van Pussy Riot inspireren allerlei grafisch materiaal, benefietoptredens en straatacties als steun voor de band. Zo is er de gratis downloadbare compilatie van Riot Grrrl Berlin, opgedragen aan Pussy Riot, met o.a. hun eigen nummer "Putin has pissed himself". Er worden liedjes gemaakt die oproepen tot actie en de nummers van Pussy Riot worden gecoverd of gebruikt voor youtube filmpjes. Er circuleren ontelbare tekeningen, posters, borduurwerkjes, e-cards, poppen, foto's en collages met meestal  verwijzingen naar de kleurige bivakmutsen van Pussy Riot. Veel hiervan wordt op facebookpagina's zoals We are all Pussy Riot en op Let's Start a Pussy Riot gebundeld. Verder wordt er massaal actiegevoerd op straat in onder andere Canada, Paraguay, Frankrijk, Brazilië, Amerika, Noorwegen, en natuurlijk Rusland zelf, vaak aan de Russische ambassades. Amnesty heeft een campagne voor de vrijlating van de bandleden. Een opvallende actie is de creatieve textielgraffiti gemaakt door het Craft Cartel in Australië. En iets om zelf mee aan de slag te gaan: een stencil ontworpen om uit te snijden en sjablonen mee de spuiten als protest tegen de opsluiting van Pussy Riot.
Ook in België zijn er acties georganiseerd in solidariteit met Pussy Riot. In Brussel werd al meermaals  geprotesteerd o.a. aan de Russische ambassade en in Gent werden de beelden van de actie die daar plaatsvond in een filmpje gegoten op muziek van de feministische band Vagina Dentata. Hier kan je het resultaat van die actie zien: Pussy Riot zelf - niet alle leden van het collectief zitten immers achter tralies - heeft ondertussen een nieuw nummer gemaakt: "Putin Lights Up The Fires". Het is een oproep voor verzet tegen Putin en een aanzet tot revolutie. Hier kan je het liedje beluisteren:

De feministische band Pussy Riot heeft een golf van acties en wereldwijde solidariteit in gang gezet. Dat is alvast iets dat Putin zichzelf zal vervloeken. Op deze manier heeft hun protestpunkoptreden en de arrestatie die daarop volgde meer kritiek en publieke druk doen ontstaan op het regime van Putin dan ze hadden kunnen hopen. Alleen mag het daar niet eindigen. Deze drie vrouwen moeten vrijkomen. Het rechtssysteem en het politieke systeem in Rusland moet veranderen. Daarom blijven feministes wereldwijd protesteren en actievoeren. Doe je ook mee?


Meer lezen op deze blog:

Andere artikels en info:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten