zondag 5 augustus 2012

Sex Slaves





Bovenstaande documentaire maakt deel uit van de Al Jazeera-reeks ‘Slavery: a 21st Century Evil’. In ‘Sex Slaves’ doet journalist Rageh Omaar onderzoek naar de transportatie van vrouwen uit Moldova naar onder meer de befaamde red light districts van Amsterdam. Toen Nederland in 2000 besloot prostitutie te legaliseren, werd als een van de hoofdargumenten het welzijn van de prostituees aangevoerd: door strenge regels en controles zouden de werkomstandigheden verbeteren, en zou men de strijd kunnen aangaan met mensensmokkelarij. Deze beslissing was onderwerp van een hevige controverse, die tot vandaag blijft voortduren.
Een van de vragen die we ons zouden kunnen stellen, is of de legalisering van prostitutie in Nederland ook daadwerkelijk heeft bijgedragen aan het elimineren van de talrijke problemen die voordien opdoken in de context van prostitutie. In deze documentaire wordt John R. Miller - een felle tegenstander van de legalisering van prostitutie - aan het woord gelaten. Hij meent dat het Nederlandse systeem deel uitmaakt van de oorzaak van de massale groei van de internationale handel in seksslaven, en zeker en vast geen deel van de oplossing vormt. Hij staat allerminst alleen met deze opvatting: het lijkt erop dat veel van het onderzoek dat gedaan wordt naar het verband tussen de legalisering van prostitutie en criminele activiteiten als seksslavernij in dezelfde richting wijst (zie onder meer het artikel van Marjolein Van Bavel hierover, 'Tijd voor nieuw perspectief op prostitutie?' in DeWereldMorgen)

2 opmerkingen:

  1. Ik sta wat sketisch tegenover dergelijk onderzoek. Het zou niet de eerste keer zijn dat een overheid een bepaald beleid maar halfslachtig uitvoert en dat daarna de problemen worden toegekend aan het principe en niet aan de halfslachtige uitvoering.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Petra Van Brabandt7 augustus 2012 om 19:06

    Bovendien een heel povere, en vooral retorische documentaire. De oorzaak is blijkbaar weeral prostitutie, en niet gesloten grenzen; onrechtvaardige economische globalisering; armoede; onderwijs en emancipatie (vrouwen); de halfslachtige uitvoering van een beleid; stigmatisering van prostitutie; mensenhandel.
    Dit is een typische Amerikaanse documentaire tegen prostitutie ipv tegen human traficking. Je kan hetzelfde verhaal vertellen over sweatshops; is het bestaan van sweatshops een reden om de legalisering van de textielindustrie te problematiseren? We moeten dringend af van het idee dat prostitutie een oneerbaar beroep is; want dit zit nog steeds in het hart van deze benadering; en vertroebelt ons zicht op het echte probleem en navenante oplossingen. Voor mij is dit een schijnbeweging om de onrechtvaardige, neo-liberale economische globalisering niet aan te kaarten. Deze globalisering is het echte probleem, en natuurlijk zijn vrouwen (zwakkere partij) daarvan de eerste en grootste slachtoffers, natuurlijk zijn vrouwen uit economisch zwakkere landen daarvan de eerste en grootste slachtoffers, en natuurlijk is de nog steeds stiefmoederlijk behandelde prostitutie (en net daarom!) een domein waar de meeste slachtoffers vallen.

    BeantwoordenVerwijderen