zondag 22 juli 2012

Feministisch tijdschrift Scumgrrrls - nr. 19


Het nieuwe en helaas ook laatste nummer van het Belgische feministische tijdschrift Scumgrrrls is pas uit. Na 19 nummers te hebben gepubliceerd, gaat de redactie van Scumgrrrls zich toeleggen op andere projecten. Je zal er vast nog van horen! 

Scumgrrrls ontstond als zine of fanzine, een zelfgepubliceerd, goedkoop gedrukt boekje beïnvloed door de riot grrrlbeweging, lesbische/queer subculturen en radicaal feminisme. Die invloeden werden meegenomen toen Scumgrrrls evolueerde naar een meer professioneel uitziend tijdschrift. De redactie bleef echter bestaan uit vrijwilligsters. Het feministische magazine is een heel decennium actief geweest en dat is niet niks. Scumgrrrls mikte op geëngageerde feministische lezers. Het tijdschrift was radicaal, gedurfd, humoristisch en bracht feministische kritiek en theorie op een toegankelijke niet-elitaire manier. Teksten werden in het Engels, Frans en soms in het Nederlands geschreven met een korte samenvatting in de andere twee talen erbij. Hierdoor kon Scumgrrrls een relatief breed publiek bereiken en werd het tijdschrift in verschillende landen gedistribueerd. 
 
Sinds nummer 16 werk ik mee aan Scumgrrrls en dat was een fantastische ervaring. Ik zat in de redactie, verzorgde de beeldredactie, maakte illustraties en schreef teksten. Zelf vind ik het ontzettend jammer dat Scumgrrrls ermee stopt. Ik had er graag nog lang aan meegewerkt en hoop stilletjes op een gelijkaardige papieren opvolger. Blogs zijn leuk, maar ik hou nog meer van gedrukte media. Papieren magazines worden steeds zeldzamer, ook al blijft de DIY "zine"-cultuur bloeien. Eenvoudige online publicatiemethodes en relatief dure productiekosten van tijdschriften zorgen dat blogs en e-zines de gedrukte magazines vaak vervangen.  

Het 19de en laatste nummer van Scumgrrrls heeft als thema bruggen en verbindingen. Je vindt er onder andere artikels in over kruispuntdenken, radicaal en transfeminisme, de Slutwalk, muziek van de women's liberation movement en ideeën voor feministische acties (uit het Feministisch Startpakket van FEL). Toepasselijk werd dit laatste nummer gepresenteerd op Ladyfest Brussels, een internationaal feministisch festival dat op dezelfde creatieve manier met feminisme omgaat. De meeste voorgaande nummers van Scumgrrrls kan je nog steeds bestellen en de thema's die hierin aan bod komen - van moederschap tot feministische strips - zijn nog steeds relevant en interessant.

La lutte continue... ailleurs! Meer info op de website van Scumgrrrls

Geen opmerkingen:

Een reactie posten