dinsdag 15 januari 2013

De Start van een Nieuw Jaar voor de Feministische Blog!

Allereerst en vooral natuurlijk de allerbeste wensen voor een feministisch, antiracistisch en revolutionair 2013! Het opstarten van de Feministische Blog door Ellen Billiet bleek een van de betere en veelbelovende feministische initiatieven van afgelopen jaar. De blog heeft op een half jaar tijd een flink aantal bloggers - vast en minder vast - aangetrokken, meer dan 6000 lezers/bezoekers gehad en een groot netwerk op Facebook aangesproken. De Feministische Blog lijkt met haar focus op het verbinden van het academisch en activistisch feministisch netwerk en haar waardering voor analyses die de complexiteit van de realiteit in acht nemen, onder andere door het toepassen van kruispuntdenken, aan een bepaalde behoefte te kunnen voldoen. Dat we op korte tijd een groot aantal geinteresseerden hebben kunnen bereiken, is erg mooi nieuws waar we trots op mogen zijn! Erg veel dank aan allen die het afgelopen jaar aan de blog hebben meegedacht en bijgedragen - enkel door de collectieve motivatie en inzet van velen werd deze blog mogelijk gemaakt! We gaan dan ook graag met goede moed en veel zin een nieuwe Feministisch Blog jaar in!    
 
Goede voornemens
 
De wijdverspreide gewoonte om bij de aanvang van het nieuwe jaar massaal goede voornemens te maken, is een traditie met anti-feministische en vrouwonvriendelijke kantjes. Een van de meest voorkomende voornemens luidt immers: een aantal kilo's afvallen om dichter in de buurt te komen van het ideale gewicht en de ideale lichaamsomvang. Het zal niet verbazen dat het veelal een voornemen is die door vrouwen wordt gemaakt. Mannen zullen wanneer het aankomt op lichamelijkheid eerder goede voornemens formuleren in termen van sport en gezondheid. Goede voornemens zijn duidelijk een gegenderd fenomeen.
 
Op de website Feministing vond ik echter een inspirerend voorbeeld van een feministisch kritiek op de lichaamsidealen die ten grondslag liggen aan de voornemens die vele vrouwen rond deze tijd van het jaar zich genoodzaakt zien te maken:
 
"Positive resolution suggestions: Resolve to speak nicely about your own body in [2013]."
 
Goede voornemens kunnen dus gelukkig ook feministische vormen aannemen en uitingen vinden!
 
Feministische Blog in 2013
 
Voor het komend Feministisch Blog jaar zouden wij ook enkele feministische goede voornemens willen formuleren:
 
- Bekendheid geven aan de Feministische Blog onder een continue groeiend publiek.
 
- Een groeiend aantal mensen engageren om af en toe bij te dragen aan de Feministische Blog - omdat zij de connectie tussen academisch en activistisch feminisme ook willen maken, willen bijdragen aan een positief en divers beeld van feminisme vandaag de dag in Vlaanderen, en het gewoonweg leuk vinden om vanuit feministisch perspectief teksten, aankondigingen, call for papers of losse gedachten te posten. 
 
- Werken met driemaandelijkse thema's om specifieke feministische velden van reflectie en activisme in de schijnwerpers te zetten - wat echter helemaal niet wil zeggen dat bijdragen over andere onderwerpen dan niet welkom zijn.
 
Daarom:
 
Wie nog geen lid is van het Feministische Blog 'team' en graag een eenmalige bijdrage wilt bieden, of wie graag op permanente basis wilt meewerken, kan voor verdere informatie contact opnemen met Ellen Billiet (ellen.billiet@vub.ac.be). 
Vanaf februari tot en met april 2013 zal het thema van de Feminstische Blog zijn: Gender & Seksualiteit.
 
Vrouwenbewegingen hebben van oudsher op vele verschillende manieren geintervenieerd in het politiek, sociaal en cultureel beladen veld van seksualiteit. Uiteraard kruisen de belangen, kritieken en acties van feministische en LGTBQI bewegingen elkaar in dit veld op velerlei manieren. Deze thematiek zouden we graag met jullie medebloggers en potentiele nieuwe bloggers de komende maanden exploreren. Teksten, reflecties, opinies, links, call for papers, aankondigingen voor lezingen en tijdschrift themanummers - het is allemaal meer dan welkom! En natuurlijk zijn alle bijdragen over andere onderwerpen net zo welkom!

Happy New Year!!Geen opmerkingen:

Een reactie posten