maandag 1 juli 2013

Oproep: Campagne My Choice, Not Yours - getuigen over keuzes

In het kader van de campagne My Choice Not Yours zoeken ze mensen die een dappere keuze hebben gemaakt en die daarover iets willen vertellen voor de camera.

My Choice Not Yours komt op voor het respect voor het recht van een individu om keuzes te maken in zijn of haar leven: keuzes in het beroepsleven, in relaties, in het volgen van culturele tradities of religieuze voorschriften of in de uiting van meningen. En heel zeker om iedereen vrij te laten in de keuze om bepaalde delen van het lichaam te tonen of te verbergen. Geen mens of overheid mag zich moeien met dat soort keuzes (zie tekst charter hieronder).

Met de getuigenissen willen ze tonen hoe moeilijk het nog altijd is om bepaalde keuzes te maken en willen ze ook zoveel mogelijk mensen een hart onder de riem steken bij het maken van hun keuzes.

De getuigenissen worden gepubliceerd in de vorm van kleine video’s op de campagnewebsite. De opnames met een professionele cameraploeg vinden plaats op 6 en 7 juli. Wie interesse heeft, kan mailen naar
mcny@azira.be.

Charter My Choice Not Yours

"Familiale, sociale en maatschappelijke druk bij het maken van levenskeuzes is er altijd geweest. Het vraagt moed en wilskracht om uit te komen voor je idealen en het leven te leiden dat je zelf wil. Die strijd begint van zodra we puber zijn en duurt vaak tot onze laatste snik.

De laatste jaren is daar helaas een extra druk bijgekomen. Respect voor de keuzes die mensen maken betekent ook respect voor diversiteit. Stilaan groeit er echter een vijandbeeld tegen diversiteit. Sommigen lijken er van uit te gaan dat je samenlevingsproblemen alleen kan oplossen door alle verschillen uit te gommen. Er worden steeds meer verboden uitgevonden: verbod om je haar te bedekken en sinds kort ook een verbod om een regenboog-t-shirt te dragen achter het loket in Antwerpen.

Mensen kunnen niet 'geneutraliseerd' worden. Mensen hebben dromen en wensen, ze hebben hun eigenaardigheden en hun kleine en soms scherpe kantjes. Ze zijn individuen en het is pas als ze gerespecteerd worden als individuen dat ze ook kunnen samenleven.

Neutraliteit moet dringend opnieuw betekenen waar het oorspronkelijk voor stond: een overheid die de vrijheid van overtuiging en geloof van alle burgers garandeert en die zelf geen enkele particuliere overtuiging oplegt. Neutraliteit betekent dus niet dat iedereen er hetzelfde uitziet maar wel dat iedereen op dezelfde respectvolle manier behandeld wordt.

Vrouwen zijn nog altijd de grootste slachtoffers van de toenemende betutteling. Vrouwen moeten zelf kunnen beslissen welke delen van hun lichaam ze tonen of niet tonen. Ze moeten die keuze kunnen maken zonder daarvoor gestraft of uitgesloten te worden door de samenleving of zonder nageroepen te worden op straat. Of ze dat nu doen uit religieuze overtuiging of niet. Of ze nu hun haar op hun hoofd bedekken of het haar op hun benen willen tonen.

Laten we dus samen komen tegen die uniformisering want daar hebben we allemaal last van. Door samen iets te doen geven we elkaar ook de kracht om fier te zijn op onze eigen keuzes. Hoe vreemd of hoe normaal die ook zijn. Want het is mijn keuze, niet die van u.
My choice, not yours."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten