dinsdag 11 september 2012

Elles Tournent - Dames Draaien

 


Nog maar één keer heeft een vrouw de Oscar voor beste filmregisseur gewonnen, en op de meeste filmfestivals worden onproportioneel weinig films van vrouwen getoond (en zelden bekroond). In tegenstelling tot enkele decennia geleden, is dit vandaag de dag niet te wijten aan een tekort aan vrouwelijke regisseurs: bijna de helft van de afgestudeerden in de audiovisuele kunsten bestaan uit vrouwen. Er zijn talloze oorzaken te noemen voor bovengenoemde situaties, waaronder het seksistische klimaat binnen de filmwereld, en het relatieve gebrek aan rolmodellen voor jonge vrouwen. Daarnaast liggen de budgetten die aan filmprojecten toegekend worden gemiddeld veel lager voor vrouwen dan voor mannen (wat doorgaans een niet te onderschatten invloed heeft op de kwaliteit), mede dankzij het vooroordeel dat ‘vrouwenfilms’ geen breed publiek zouden kunnen aanspreken, en zodoende te weinig geld in het laatje zouden brengen. (zie o.a. 'Dames Draaien in Cijfers')

Wereldwijd zijn talloze initiatieven aan de gang om dergelijke ongelijkheden aan te kaarten, en films van vrouwelijke regisseurs in de schijnwerpers te zetten. Eén daarvan is
Elles Tournent - Dames Draaien, een feministisch filmfestival dat binnen een dikke week toe is aan haar vijfde editie. Van 20 tot en met 23 september kan je in de Botanique in Brussel terecht voor een interessant aanbod aan films en documentaires van zowel Belgische als internationale regisseuses. Een kleine greep uit het aanbod: ‘Audre Lorde - The Berlin years 1984 to 1992’ van Dagmar Schultz, ‘Sarabah’ van Maria Luisa Gambale & Gloria Bremer, ‘Women and the Egyptian Revolution' van An Van Raemdonck, en ‘Parler avec elles’ van Eva Houdová.

Voor vrouwen die als professionelen in de audiovisuele sector werken, vindt op 20 september de 
Reflexion & Action Day 'Women behind the Camera in Europe' plaats, waarbij aandacht besteedt wordt aan de ongelijke positie van vrouwen in de Europese filmwereld, en stragieën uitgedacht zullen worden om verandering te kunnen bewerkstellingen.

Allen daarheen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten