woensdag 24 april 2013

Who's afraid of the F-word? #4 Mannen van Mars, Vrouwen van Venus?

Gesprekken over feminisme en gender


dinsdag 30 april 2013 - 19:30
Beursschouwburg | A. Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel

We worden om de oren geslagen met studies over de verschillen tussen vrouwen en mannen. In vrouwenbladen en reclame worden deze verschillen uitvergroot. Binnen de wetenschap zijn de meningen over de oorzaak verdeeld. Aan de ene kant is er een stroming die de oorsprong van deze verschillen zoekt in evolutie door natuurlijke en seksuele selectie. Daartegenover staat een analyse die wijst op sociaal-culturele constructies van vrouwelijkheid en mannelijkheid. Zijn seksespecifieke eigenschappen nu aangeboren of aangeleerd? Met andere woorden, komen Mannen van Mars en Vrouwen van Venus? Lezingen en een debat met Griet Vandermassen (UGent) en Asha ten Broeke (wetenschapsjournalist) onder leiding van Francesca Vanthielen.

Over de reeks

Heeft het feminisme afgedaan nu er wettelijke gelijkheid is tussen mannen en vrouwen? Of blijft het ook vandaag een inspiratiebron voor het streven naar een betere wereld? Het VOK (Vrouwen Overleg Komitee) en deBuren organiseren in 2012-2013 een lezingen- en debattenreeks over actuele feministische kwesties. Welke rol kan het feminisme spelen in het vormgeven van een meer duurzamere en sociaalrechtvaardige wereld? Wordt het niet eens tijd om mannen bij het feminisme te betrekken? Zijn we wel zo seksueel bevrijd als we graag zouden willen geloven? En ligt de verklaring voor het verschil tussen vrouwen en mannen in de genen of de opvoeding? Vaste moderatrice van de reeks is actrice, presentratrice en G1000-activiste Fransesca Vanthielen.


Over de sprekers

Griet Vandermassen (°1970) is filosofe en ‘darwinistisch feministe'. Zij behaalde in 2007 haar doctoraat aan de Universiteit Gent, waar zij onderzoek deed naar het conflict tussen feminisme en darwinisme. Tussen beide disciplines ging het nooit echt goed: wetenschappers verdenken feministen ervan te ideologisch en te weinig wetenschappelijk te zijn, feministen beschouwen het darwinisme vaak als seksisme. In haar boek Darwin voor dames. Over feminisme en evolutietheorie (2005) brengt ze het conflict tussen het feminisme en de biologische wetenschappen in kaart. Haar interesse gaat onder meer uit naar wetenschapsfilosofie, evolutiebiologie, evolutiepsychologie en feministische theorievorming.

Asha ten Broeke (°1983) is wetenschapsjournalist en auteur. Ze schrijft achtergrondartikelen, essays en columns voor onder andere Trouw, De Volkskrant, KIJK, Quest, Psychologie Magazine, Opzij en NWT Magazine. Daarnaast is zij regelmatig te horen op de radio in het wetenschapscafé van Hoe?Zo! (Nederlandse radio 5). Ten Broeke houdt zich voornamelijk bezig met psychologie, gezondheid, gender en hersenwetenschap. In 2010 verscheen haar eerste boek Het idee m/v over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Vorig jaar verscheen Eet mij, over de psychologie achter eten, diëten en overgewicht en op dit moment werkt zij aan een derde boek over homoseksualiteit.

Francesca Vanthielen (°1972) is actrice, presentatrice, feministe en G1000-activiste. In 1994 behaalde zij een licentiaat Toegepaste Economische Wetenschappen en in 2009 een master in de Vergelijkende en Internationale Politiek aan de Katholieke Universiteit Leuven. Als actrice en presentatrice is Vanthielen vooral bekend van televisieprogramma's als Aspe en Sterren op de Dansvloer. Daarnaast presenteerde zij diverse radioprogramma's voor Q-Music en Studio Brussel en stond zij op het toneel in onder andere Spaans Stuk en Chocolade Tongen. Vanthielen is bovendien een van de oprichters van de G1000, een burgerinitiatief dat 1000 burgers bijeenbracht om te discussiëren over democratische vernieuwingen.

Meer in deze reeks:
11.11.2012 | #1 Sandra Ezquerra over feminisme in tijden van crisis en protest
27.02.2013 | #2 Mannelijke voorvechters
20.03.2013 | #3 Seksualisering van de samenleving

Organisatie: VOK, deBuren, Gelijke Kansen Vlaanderen i.s.m. de Beursschouwburg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten