woensdag 27 februari 2013 - 19:30
Atlas | Huis van Diversiteit en Inburgering, Carnotstraat 110, 2060 Antwerpen
Gratis, reserveren aanbevolen, via de website van De Buren -http://www.deburen.eu/nl/programma/detail/whos-afraid-of-the-f-word-2-mannelijke-voorvechters
Van de mannen die mee aan de wieg stonden van het feminisme in de 19e eeuw tot de profeministische mannenbewegingen van de 21ste eeuw: er zijn steeds mannen actief geweest in de feministische beweging. Francesca Vanthielen praat met Henk de Smaele (UA), Kristien Hemmerechts (auteur, HUB) en Jens van Tricht (publicist en coach) over wat mannen kunnen betekenen voor het feminisme. Waarom voelen mannen zich aangesproken door feminisme? Hoe vertalen ze dat in een concreet engagement? Zouden ze zich willen aansluiten bij het georganiseerde feminisme? En welke uitdagingen stelt zo'n gemengde beweging?
Over de lezingenreeks
Heeft het feminisme afgedaan nu er wettelijke gelijkheid is tussen mannen en vrouwen? Of blijft het ook vandaag een inspiratiebron voor het streven naar een betere wereld? Het VOK (Vrouwen Overleg Komitee) en deBuren organiseren in 2012-2013 een lezingen- en debattenreeks over actuele feministische kwesties. Welke rol kan het feminisme spelen in het vormgeven van een duurzamere en sociaalrechtvaardige wereld? Wordt het niet eens tijd om mannen bij het feminisme te betrekken? Zijn we wel zo seksueel bevrijd als we graag zouden willen geloven? En ligt de verklaring voor het verschil tussen vrouwen en mannen in de genen of de opvoeding? Vaste moderatrice van de reeks is actrice, presentatrice en G1000-activiste Francesca Vanthielen.
Over de sprekers
Henk de Smaele (°1970) promoveerde in 2000 als historicus aan de KU Leuven. Hij doceert onder andere cultuurgeschiedenis (19e-20e eeuw) aan de Universiteit Antwerpen, waar hij verbonden is aan de onderzoeksgroep Politieke Geschiedenis van het Departement Geschiedenis. De Smaele doet vooral onderzoek naar de geschiedenis van politieke ideeën, gender en seksualiteit. In 2009 publiceerde hij Rechts Vlaanderen. Religie en stemgedrag in negentiende-eeuws België (Universitaire Pers Leuven). Daarnaast is Henk de Smaele ook co-voorzitter van het AVG (Archiefcentrum voor Vrouwengeschiedenis) in Brussel.
Kristien Hemmerechts (°1955) studeerde Germaanse taal - en letterkunde aan de universiteit van Brussel en Leuven. In 1987 verscheen haar debuutroman Een zuil van zout waarna vele romans, verhalenbundels en essays volgden. Ze ontving onder meer de Frans Kellendonkprijs voor haar hele oeuvre. Momenteel is Hemmerechts hoofddocente Engelse letterkunde aan de Hogeschool-Universiteit Brussel en docente creatief schrijven aan het Herman Teirlinck Instituut in Antwerpen. Daarnaast is Hemmerechts ook bekend vanwege haar feministische overtuiging. In 2008 schreef ze het feministisch pamflet De man, zijn penis en het mes waarin ze het heersend seksisme aan de kaak stelt en een aanklacht formuleert tegen seksueel geweld.
Jens van Tricht (°1969) studeerde Vrouwenstudies aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in de rol van de man en mannelijkheid in de samenleving. Van Tricht werkt als zelfstandig coach, trainer en adviseur op het gebied van (mannen)emancipatie, diversiteit en (jongeren)participatie. In zijn werk staat het uitgangspunt dat iedereen te winnen heeft bij een verruiming en verandering van de heersende beelden van mannelijkheid voorop.
Francesca Vanthielen (°1972) is actrice, presentatrice, feministe en G1000-activiste. In 1994 behaalde zij een licentiaat Toegepaste Economische Wetenschappen en in 2009 een master in de Vergelijkende en Internationale Politiek aan de Katholieke Universiteit Leuven. Als actrice en presentatrice is Vanthielen vooral bekend van televisieprogramma's als Aspe en Sterren op de Dansvloer. Daarnaast presenteerde zij diverse radioprogramma's voor Q-Music en Studio Brussel en stond zij op het toneel in onder andere Spaans Stuk en Chocolade Tongen. Vanthielen is bovendien een van de oprichters van de G1000, een burgerinitiatief dat 1000 burgers bijeenbracht om te discussiëren over democratische vernieuwingen.
Meer in deze reeks:
20.03.2013 | #3 Seksualisering van de samenleving
30.04.2013 | #4 Mannen van Mars, Vrouwen van Venus?
Organisatie: VOK, deBuren en Gelijke Kansen in Vlaanderen i.s.m. Atlas | Stad Antwerpen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten